Lang tegen groot in fitness

Lang tegen groot in fitness

Wat is het eerste als je denkt als je een lang persoon ziet in de sportschool? Behalve dan dat je denkt “wow hij is lang”, denk je waarschijnlijk ook “Wow hij is dun”. Dun zijn hoeft niet perse iets slechts te zijn, het is dan ook niet makkelijk om zo lang frame helemaal uit te vullen. Zelf als schrijver van dit artikel ben ik 205 centimeter en ik weet er dus ook alles van om lang te zijn in dit artikel ga ik groot en klein vergelijken op basis van uiterlijk en kracht.

Wanneer ben je lang?

Uit een studie van 2010 blijkt dat de gemiddelde lengte van een 21-jarige man 183.8 cm is dus ongeveer 184 centimeter. Nederland staat bekend als het langste volk van de wereld. Naar mijn mening ben je lang als je 190 centimeter of langer bent, hier valt zeker over te twisten, maar voor een makkelijk uitgangspunt zeg ik 190 centimeter.

langvsklein

Klein vs groot

Klein vs groot kracht

Als een klein persoon en een lang persoon op het zelfde niveau tegelijkertijd beginnen met sporten bij een sportschool zul je zien dat de kleine persoon veel sneller sterker wordt dan de lange persoon.

Range of motion

Range of motion is de afstand die het gewicht moet afleggen van om een herhaling uit te voeren. Bij iemand met lange armen is deze afstand dus altijd langer dan bij een klein persoon. Bij lange mensen wordt de spier dus langer belast bij elke herhaling en dit leidt er toe dat lange mensen vaak in het begin dat ze beginnen met sporten minder sterk zijn.

Oké betekent dit dus dat kleine mensen sterker zijn dan lange mensen?

Nee, op een gegeven moment zijn lange mensen in staat om hier bovenuit te komen door de extra massa die de lengte met zich meebrengt. Deze informatie komt uit de kleine documentaire van “The Dutch Giant” Olivier Richters in deze documentaire vertelt hij over leven en carrière in de sportschool. Deze documentaire is zeer interessant en ik raad dan ook zeker aan om deze video te bekijken.

lang tegen klein

Klein vs groot uiterlijk

Je hebt veel meer spiermassa nodig om je lange frame uit te vullen, iemand met 80 kg vetvrije massa die 2.05 is zal er veel minder gespierd uitzien dan iemand die 80 kg vetvrije massa heeft en 1.80 is. Daarom denk ik dat het is te stellen, dat het moeilijker is om als groot persoon er net zo gespierd uit te zien als een klein persoon. Voor veel lange mensen zijn de schouders rug en armen vaak punten die veel aandacht nodig hebben om in proportie te blijven. Ik raad dan ook vooral aan om hier extra aandacht op te leggen met trainen.

Conclusie

Dus in het kort denk ik dat op korte termijn kleine mensen sterker zijn en er gespierder uit zien, maar op lange termijn (jaren) zijn lange mensen net zo goed als kleine mensen in staat om een mooi(er) fysiek te ontwikkelen en zijn ze ook in staat om qua kracht veel verder vooruit te gaan, dit verschilt echter wel per oefening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *